Här kan du läsa mer om våra nyckelkrav för husbyggare i Vikaholm. Här finns inspiration, råd och tips.
Vikaholm ska vara ett långsiktigt hållbart bostadsområde. Inte minst när det gäller miljö och klimat. För att lyckas med det har vi ställt upp sju nyckelkrav på hållbarhet. Alla som bygger hus i Vikaholm ska uppfylla nyckelkraven som handlar om odling, energi, dagvatten, avfall, tillgänglighet, byggmaterial och transporter. Kraven gör att vi kan leva och bo hållbart i Vikaholm även i framtiden.
I samband med bygglovet ska du fylla i och lämna in en uppföljningsblankett.
Odling skapar en synligt grön karaktär åt Vikaholm samt ger dig grönsaker, frukt, bär och blommor. Även gator och torg ska präglas av träd, grönska och odling.
Växtlighet ser inbjudande ut men växterna har även en viktig funktion i kretsloppet. Några kan ge frukt och bär medan andra hjälper till att ta hand om dagvattnet.
Minst tre av nedanstående kriterier ska uppfyllas av varje byggherre:
Nyckelkravens uppföljningsblankett ska visas i bygglovsskedet.
Riksförbundet svensk trädgård www.tradgard.org
Odla i Stan – Stadsodling i Malmö www.odlaistan.nu/odlingar/seved
Förbundet organisk biologisk odling www.fobo.se
Koloniträdgårdsförbundet www.koloni.org
Sveriges trädgårdsamatörer www.tradgardsamatorerna.nu
Tusen trädgårdar www.tradgardsriket.se
Täckodling av grönsaker www.hattsjohult.se
Alltomtradgard www.alltomtradgard.se
Hasselforsgarden www.hasselforsgarden.se
Allt du behöver veta om kompost, Eva Andreasson
Sol eller skugga- torrt, fuktigt, blåsigt eller skyddat läge, Torsten Wallin
Beskärningsboken, Klaus Vollbrecht
Trädgårdens växtskydd, Maj-Lis Pettersson
Odla dina egna grönsaker, Åke Truedsson
Handbok för köksträdgården, Lena Israelsson
Odlarens handbok, Andre Strömqvist
Det grönskande växthuset från krokus till tomat, Inger Palmstjärna
Året i köksträdgården-odlad glädje månad för månad ,Tyra Hallsenius Lindhe
Vår trädgårdsbok, Christel Kvant
Träd och buskar för den lilla trädgården, Inger Palmstjärna
Perenner- inspiration skötsel lexikon, Björn o Marie Hansson
Grönsaksodling, enkelt ekologiskt gott, Lena Israelsson
Trädgårdsdesign i praktiken, Dan o A-C Rosenholm
Växter för balkong o uterum, E Braun, G Carlsson J Schwartzkopf, Å Truedsson
Nybörjarens lata trädgård, Kerstin Engstrand
Sommarblommor hela säsongen, Lena sofia Andersson
I Vikaholm minimeras miljöpåverkan från energiförbrukning genom att alla bygger energisnålt och att fjärrvärme används där det finns ett större värmebehov.
I energieffektiva hus satsar du mer på utformningen av husets väggar, fönster, tak, grund och på ventilations- och värmesystemet. Vissa områden i Vikaholm är avsedda för de mest energieffektiva husen som inte kräver något uppvärmningssystem. Dessa hus kommer att vara viktiga skyltfönster i Europas grönaste stad och visar vägen in i framtiden.
Du kan välja mellan två olika krav och områden när det gäller energiprestanda i Vikaholm:
I Växjö stad produceras förnybar fjärrvärme från skogsavfall och med mycket hög verkningsgrad. Vi strävar efter att värma våra hus med förnybara energislag, därför byggs endast energieffektiva hus med fjärrvärme i detta område. Även om bostäder och lokaler som byggs försörjs med fjärrvärme ska dessa självklart ändå vara energieffektiva.
Minimikrav:
I detta område byggs täta, välisolerade hus som nästan helt värms upp av värme från människor och hushållsapparater. De kan till och med ge ett energiöverskott på årsbasis om de exempelvis kompletteras med småskalig förnybara energilösningar. Gemensamt för dem är god lufttäthet och välisolerade väggar, tak och grund. Husens orientering är också optimerad så att solens "gratisenergi" tas tillvara. För flerbostadshusen kan fjärrvärme användas för tappvatten och kompletterande värme.
Passsivhuskriterierna enligt aktuell FEBY (www.nollhus.se), vilket omfattar:
Vi har med en energiberäkning i bygglovet som visar att vi klarar nyckelkravet. Detta sker enligt normalt förfarande där byggherrar visar hur BBRs energikrav uppnås.
Du visar hur du följer FEBY 12 och visar detta i programmet "Energihuskalkyl" som bifogas i bygglovsansökan/energikrav.
Du som tomtköpare bör själv försäkra dig om att den hustyp hos den husleverantör du är intresserad av uppfyller passivhus enligt FEBY 12. Nedan är exempel på leverantörer som kan leverera hus enligt den kravspecifikation vi har för lågenergiområdet i Vikaholm.
www.vallsjohus.se
Kontakt Birger Johansson
E-post birger.johansson@vallsjohus.se
Telefon 070-615 35 54
http://fiskarhedenvillan.se/
Kontakt Mikael Johansson
E-post mikael.johansson@fiskarhedenvillan.se
Telefon 070- 109 42 47
https://xnvillan.se/haallbart-boende/
Kontakt Patrik Nyhlén
E-post patrik@xnvillan.se
Telefon 072- 241 36 02
Inspirationsmaterial från Energikontoret Skåne på uppdrag av energimyndigheten
Bygga energieffektivt (PDF)
En guide med beräkningsverktyg för dig som bygger.
www.mittbygge.se/
Dagvatten är regnvatten, smältvatten och spolvatten som rinner av från exempelvis vägar och hustak. För ett hållbart samhälle är det viktigt att vi minskar andelen dagvatten som går till reningsverket och fördröjer så mycket som möjligt på egen tomt.
Att fördröja dagvattnet så mycket som möjligt inne på tomtmark ger ett lugnare och mer utdraget flöde till de dagvattenanläggningar som finns. Därmed blir reningseffekten bättre innan dagvattnet rinner vidare ut i vattendrag, sjöar och hav.
I Vikaholm ställs kravet att maximalt 1/6 (17 procent) av tomtytan (eller maximalt 125 m2 om fastigheten är mindre än 2 000 m2) får kopplas direkt till ledningsnätet eller ledas till gatumark. På det som är kvar av tomten ska LOD (lokalt omhändertagande av dagvatten) gälla.
Du kan ta hand om dagvattnet på din egen fastighet på olika sätt. Att exempelvis sätta utkastare på stuprören gör att vattnet rinner ut över gräsmattan. Ett annat exempel är gröna tak vilka dämpar dagvattenflöden och dessutom ser trevliga ut.
Dagvattenpresentation VIkaholm
Ekologisk dagvattenhantering - Sveriges Lantbruks universitet
Svenskt vatten, Publikation P105
www.svensktvatten.se/Medlemmar/Vattenbokhandeln/
En långsiktigt hållbar dagvattenhantering, planering och exempel,
Peter Stahre
www.svensktvatten.se/Medlemmar/Vattenbokhandeln/
I Vikaholm sorterar alla matavfall. Det ska vara lätt att att sortera avfall och på så sätt minska sin miljöpåverkan. Du ska se till att det finnas gott om plats för att sortera de olika avfallsfraktionerna i din bostaden.
I bostäder ska det finnas plats för sortering av avfall i olika fack: matavfall, övrigt hushållsavfall, tidningar och förpackningsprodukter (papper, glas, plast, metall). Kommunen vill gärna se nya innovativa idéer i byggherrarnas förslag till lösningar.
Att sorterar matavfall och att det ska finna utrymme i bostaden för att sortera avfall i olika fack.
Växjö kommun www.vaxjo.se/avfall
Sveriges avfallsportal www.sopor.nu/
Avfall Sverige www.avfallsverige.se/
Necessity www.necessity.se/
Vi i villa Förvaring smarta lösningar på Vi i villas webbplats
I Vikaholm väljer vi endast byggnadsmaterial som inte innehåller ämnen som är farliga för hälsa och miljö.
En viktig del i arbetet med att göra Vikaholm till en del av Europas grönaste stad handlar om att bygga med hälsosamma byggnadsmaterial. BASTA är ett verktyg som hjälper dig att välja rätt produkter.
Vid val av byggmaterial ska du i första hand välja varor som är registrerade i BASTA-systemet. Alternativt kan byggherre använda annat materialklassningssystem för att bekräfta att man uppnår BASTA-systemets egenskapskriterier.
Efter bygget är slutfört ska du, till den avdelning som du skrivit köpekontrakt med, visa ett utdrag från BASTA projekthanteraren som visar alla BASTA-produkter som använts samt en lista på vilka byggprodukter som inte är BASTA-produkter och argumenten varför andra produkter har använts.
BASTA http://www.bastaonline.se/
På Vikaholm försöker vi minska koldioxidutsläppen på många sätt. Några sätt är att ha bra och snabba cykelvägar och en bra kollektivtrafik redan vid första inflyttning till området. Buss trafikerar Vikaholm sedan hösten 2013.
Kommunen ska säkerställa snabba och säkra cykelvägar från Vikaholm till centrum och universitetet samt ett välförgrenat och attraktivt gång- och cykelvägnät inom området.
Inga krav för dig som bygger en villa
Laddstolpar för elbilar ska finnas på parkeringar för flerfamiljshus.
Större byggherrar ska anordna laddstolpe/ar för elbilar vid flerfamiljshus.
Ett tillgängligt Vikaholm innebär att alla människor är välkomna hit och kan bo kvar under lång tid. Tillgänglighet kan också handla om att du som barn själv kan ge dig iväg till skolan eller lekplatsen.
För att kunna bo i ditt hus i alla livets skeden är det bra att tänka på tillgängligheten redan från första början. Till exempel att inte ha stora nivåskillnader till entré eller uteplats och att ha en handikappanpassad toalett på bottenvången.
Kommunens Råd- och riktlinjer ”Bebyggelse med god tillgänglighet och användbarhet” ska användas.
Boverket http://www.boverket.se/Tillganglighet/